8 milliméter

A 90-es évek legjobb filmjei rovatunk

A 90-es évek egyik különlegessége Robert Elswit 1999-es rendezése, Nicolas Cage főszereplésével: a 8 mm, mely a Netflixen jelenleg az egyik legnézettebb film. A téma: a deviáns szexualitás, mely ezúttal egy köztiszteletben álló családban bukkan fel, amikor a vagyonos (és idős) családfő páncélszekrényében halála után az özvegy egy halálra kínzott leányról talál filmszalagot.

8mm.jpg

A kép forrása: mafab

A feleség kíváncsi arra, valódi e a felvétel, így felfogadja a legjobb magánnyomozót Tom Wellest (Nicolas Cage), derítse ki az igazságot. Welles nyomozása során elmerül az alvilág szadista szexuális piacának szennyében. Közben segíti őt Max (Joacquin Phoenix) a szex-shop eladó. A szálak Eddie-hez vezetnek (James Gandolfini) aki a filmet készítette és Welles kemény harcra kényszerül, mert Eddie mögött egy egész bűnbanda áll, élén egy Dino nevű sztár-rendezővel (Peter Stormare).

A 8 mm egy felzaklató film, de közben izgalmas és fordulatos is és rádöbbent bennünket arra, hogy létezik egy fiatal lányokból álló kiszolgáltatott réteg az alvilágban (szinte minden országban), akiket senki sem védi meg az erőszaktól. A szexuális aberráció pedig olykor nagy üzlet és az alvilág kezében összpontosul.

Nem mindenkinek ajánlom ezt a filmet, csak az erős idegzetűeknek, értékelésem mégis 75% a remek rendezés és Nicolas Cage kiemelkedő alakítása miatt. (1136) 1000_also.jpg

Címkék: 8mm, Nicolas Cage