Oppenheimer - a legjobb film idén

A film különlegessége miatt most az 1500-as karakterszám volt a keret

Christopher Nolan életrajzi drámája az atombomba atyjáról, Robert Oppenheimerről, egyértelműen az év legjobb filmes alkotása. Cillian Murphy óriási alakítást nyújt az atom-tudós bőrébe bújva, mint ahogyan filmbeli feleségét játszó Emily Blunt is kimagasló (mint a férjéért végsőkig kitartó nő). Nálam harmadik helyen szerepel Matt Damon, aki azt a tábornokot alakítja, aki mindenben segíti Oppenheimer kutatásait a Los Alamosban megépített titkos bázison.  oppenheimer.jpg

A kép forrása: comicyears.com

A negyedik legjobb alakítás "díja" Robert Downey Jr-t illeti meg, mert nagy hitelességgel játssza Lewis Strausst, az Openneheimert tönkretenni akaró politikust.

A film átfogó képet ad Oppenheimer életéről, szerelmi ügyeiről titkos kapcsolatáról a gyönyörű Jean Tatlockkal (Florance Pugh) és munkájáról is Új-Mexikóban, ahol együtt dolgozhatott a kor nagy tudósaival, akik közt ott találjuk Teller Edét is (Benny Safdie). Felbukkan Albert Eisnstein is, mint Opi barátja.

Végig ott lehetünk Oppenheimer mellett az első kísérleti atomrobbantáskor (1945 júliusában) és sajnálatos meghurcolásakor is, melynek során Strauss nyomásra kommunistának és megbízhatatlannak bélyegzik. A filmben Haumann Máté alakítja Szilárd Leót (mégpedig briliánsan). A forgatás végig IMAX kamerákkal történt (a sivatagi képeknél ez ütős látványt jelent) és sok a fekete-fehér felvétel, amelyek archív (történelmi) jelleget adnak sok jelenetnek.

Az Oppenheimer szerintem Nolan legjobb rendezése egy nagyon különleges film, amit kár kihagyni. Értékelésem: 95% (1500)

1000_also.jpg